FANDOM


Amazon is een van origine Amerikaans e-commercebedrijf, maar opereert wereldwijd. Het is een van de eerste grote bedrijven die goederen op het internet verkocht. Het begon allemaal bij de verkoop van boeken, maar is late uitgegroeid naar goederen en services. Inmiddels heeft Amazon ook zijn vingers zitten in tech met de Kindle Tablets, in media met Fire TV en ook in webservices. Zij bieden een zeer breed scala aan webservices van hosting tot aan marketplace software. De belangrijkste services lichten we uit.

Amazon S3Edit

Amazon S3 is Amazon zijn simpele opslag, je kunt er vrijwel alles in opslaan. Alles wat je opslaat wordt redundant opgeslagen op meerdere servers. Ook worden oudere versies standaard opgeslagen, zodat je gemakkelijk terug kunt. Indien je met meerdere personen in een bepaalde map wilt dan is dit mogelijk en aan elke gebruiker kun je rechten koppelen. De volledige verbinding tussen Amazon en de buitenwereld is beveiligd met een SSL encryptie.

Amazon GlacierEdit

Alle Amazon webservices kunnen met elkaar werken en hierdoor kun je het effect van synergie ervaren. Zo werkt Amazon Glacier perfect samenwerken met Amazon S3. Glacier is een kluis voor data die niet vaak gebruikt hoeft te worden. Wanneer je iets uit deze kluis opvraagt kan het tot 4 uur duren voordat je het opgevraagde kunt gebruiken. Wederom wordt de data redundant opgeslagen over verschillende servers. De data overdracht verloopt met SSL encryptie en 256-bit encryptie wanneer het in de Glacier kluis zit. Het voordeel van Glacier is dat het goedkoper is, maar wel trager.

Amazon EBS                                                                                                  Edit

EBS staat voor “Elastic Block Store” en fungeert als een externe harddrive. Bovenstaande voorbeelden vallen onder “File level storage” en dat type opslag is minder geschikt voor bestanden met ruwe data die voortduren worden ge-update en gebruikt. Wederom is encryptie en toegangsbeheer hier van kracht. Maar bij Amazon EBS worden enkel SSD schijven gebruikt voor de snelheid die nodig. Amazon heeft als use-case bijvoorbeeld bedrijfsapplicaties zoals Oracle en SAP, maar ook iets als SharePoint.

Amazon Elastic File SystemEdit

Amazon Elastic File System gebruikt hetzelfde gedachtengoed als EBS, maar past dit wel toe op File level storage. Bij Amazon EFS kunnen bestanden door meerdere gebruikers gebruikt worden het is S3 maar dan voor de veeleisende toepassingen. Het is geschikt voor de toepassing als een website, of een (big data) applicatie.